Нови продукти

Сириус Д Спорт

Сириус Д Спорт

Цена: 48.00лв.
Сириус Д Лайт

Сириус Д Лайт

Цена: 42.00лв.
Сириус Д Интенс

Сириус Д Интенс

Цена: 60.00лв.

Библиотека

ЧЕРНИЯТ БЪЗ- ПРЪВ ПОМОЩНИК НА ИМУННАТА СИСТЕМА..И НЕ САМО!

Черният Бъз (Sambucus nigra L.) вероятно е добре познат на всеки, тъй като е широко разпространен в цяла Европа. От цветовете му се прави сироп, но малко хора знаят, че ако се приготвят по подходящ начин, плодовете също могат да се консумират. Освен това, той има редица полезни ефекти за нашия организъм. В народната медицина се използва отдавна, главно срещу настинка и кашлица, а също и като слабително средство, и за подобряване на храносмилането. Напоследък бъзът възстанови своята невероятна популярност на Запад, особено през зимния сезон, но също и по всяко време на годината в случай на прекомерно физическо и нервно напрежение. Всичко това се дължи на високите му концентрации на редица полезни вещества, в т.ч. флавоноиди (кверцетин, рутин), витамини A и Cплодови киселини, както и различни гликозиди, които, освен че са мощни антиоксиданти, притежават имуноукрепващизабавящи стареенето и подобряващи общото състояние ефекти.

 

 

 

Основните действия на цветовете на черния бъз са потогонноомекчително и диуретично. Използват се самостоятелно или в комбинация с други аналогично действащи билки под формата на запарка, като средство за изпотяване при простудни заболявания (хрема, пресипнал глас, ангина, кашлица и др.). Прилага се при отоци, дължащи се на бъбречни и сърдечни заболявания, като увеличава диурезата и намаляват относителното тегло на урината без странични явления. Външно се използват за плакнене устата и за гаргара при възпалителни заболявания на устата и гърлото.
 

Плодовете на черния бъз имат силно антиканцерогенно (противораково) действие, укрепват организма, повишават съпротивителната му сила срещу грип и други заболявания. Те имат и слабително действие, и се прилагат под формата на запарка или приготвен мармалад като меко слабително средство при запек. Счита се, че това се дължи на смолистите вещества и пектините, които се съдържат в тях. Мармалада се използва и като диуретично средство. Плодовете се използват и за боядисване на тъкани и багрене на течности - вина и безалкохолни напитки.
Листата се използват като отвара предимно външно- за бани или лапи при ревматизъмкожни обривихемороиди и подагра

Корените на бъза ъдържат антиканцерогенни вещества. Корени от черен бъз се вадят наесен, измиват се добре, сушат се наразани по дължина или на тънки колелца. Използват се и в топли вани на краката, против гъбички по ноктите.

 

 

Продукти с черен бъз: Samburex

 

Източници: Szendrei-Csupor: Gyógynövénytár – útmutató a korszerű gyógynövény-alkalmazáshoz (Билково хранилище – наръчник за съвременно приложение на билките) Medicina 2009; "Билките във всеки дом"-Проф. Душка Станева, к.м.н., доц.Диана Панова, к.ф.н.,
н.с.I ст. д-р Лиляна Райнова, Иван Асенов, к.ф.н. , Медицина и физкултура, София, 1982

КАК ДА УСВОЯВАМЕ ПО-ДОБРЕ КАЛЦИЯ?

 

Калцият е жизненоважен за човешкия организъм минерал, който има особено важно значение за нормалното развитие на опорно-двигателната и нервната система.

За добро или лошо, човек абсорбира едва около 30% от приетия с храната калций. Този процент варира според вида на приеманите храни и индивидуалните особености на организма. За да се повиши абсорбцията на калций, се препоръчва:

 

 

 

Витамин D

 

Витамин D е основен фактор за правилното усвояване на калций. Той позволява преминаването на минерала от тънкото черво в кръвообращението, от където може да се използва от организма. Пониженият прием на витамин D води до нарушения в абсорбцията на калций, независимо от приеманите количества.

Количеството на витамин D в организма може да се повиши чрез прием на някои храни:

- морски продукти (сьомга, скумрия, сардини, морски дарове),
- млечни продукти,
- жълтък,
- обогатени житни продукти,
- обогатени сокове и др.

Организмът може и сам да синтезира витамин D - под влиянието на ултравиолетовите лъчи от слънчевата светлина. Затова слънчевите бани - за кратки периоди, няколко пъти седмично,  също са ефективен метод за набавяне на витамина.

 

 

 

 

Количество приет калций

Консумацията на твърде много калций наведнъж всъщност може да окаже негативно влияние върху усвояването му. Най-добре е да се приемат малки количества няколко пъти дневно, като най-добра абсорбция се постига при еднократни дози под 500 мг.

 

Хранителен режим

Организмът отделя част от калция чрез урината, изпражненията и потта. Някои други минерали, например натрият, увеличават отделянето на калций чрез урината. Приемът на повече протеини има подобен ефект.

Някои растителни храни могат да намалят количеството абсорбиран калций: спанак, сладки картофи, боб, зеле. Тези растения съдържат вещества (фитилова и оксална киселини), които се свързват с калция и блокират неговото усвояване. Затова е по-добре храните, богати на калций да се приемат отделно. 

 

Алкохол

 

Приемът на големи количества алкохол намалява способността на тялото да усвоява калция. Това става по два механизма. Алкохолът понижава количеството калций, което лигавицата на тънкото черво абсорбира. Това води до снижаването на калциевите нива в кръвта. Алкохолът, освен това, инхибира ензими, които са необходими за превръщането на витамин Д в активната му форма, а ако витаминът не е в активната си форма, не може да улеснява абсорбцията на калций. При установени проблеми с усвояването на калций, най-добре е да се намали приема на алкохол или напълно да се преустанови употребата му.

 

 

 

 

 

Източник: здраве.bg

НЕЩО ПОВЕЧЕ ЗА ВИТАМИНИТЕ ОТ ГРУПА B

Витамин В1 (Тиамин) – незаменим в метаболизма на въглехидратите и функционирането на мускулната и нервната системи. Подобрява умствената работоспособност.

Витамин В2 (Рибофлавин) – играе важна роля при синтеза на хемоглобина, метаболизма на белтъците, въглехидратите и мазнините. Подобрява зрението.

Витамин В3 (Ниацинамид) – играе важна роля в биологичното окисление, производството на енергия, метаболизма и синтеза на мазнини и въглехидрати, нормалното функциониране на храносмилателните органи, нервната система, кожата, както и за синтеза на някои хормони.

Витамин В4 (Фолиева киселина) – участва в изграждане на червените кръвни телца и подобрява абсорбцията на желязото. Подобрява метаболизма на някои аминокиселини и синтеза на нуклеиновите киселини. Прилага се при лечение на анемии.

Витамин В5 (Пантотенова киселина) – участва в метаболизма и трансформацията на въглехидратите и мазнините и нормалното функциониране на надбъбречните жлези.

Витамин В6 (Пиридоксин) – важна съставка на много ензими. Участва в метаболизма на аминокиселините, есенциалните мастни киселини и желязото. Необходим е за изграждането на червените кръвни телца и антитела.

Витамин В7 (Биотин) – поддържа кожата здрава и облекчава мускулните болки. Предпазва косата от побеляване и косопад.

Витамин В8 (Холин) – подпомага процесите на детоксикация при лекарствена употреба. Засилва мозъчните функции и паметта.

Витамин В9 (Инозитол) – играе важна роля в пренасянето на нервно-мускулните импулси и храненето на мозъчните клетки. Предотвратява развитието на атеросклероза.

Витамин В10 (парааминобензоена киселина) – участва в метаболизма на желязото и формирането на еритроцитите. Предотвратява преждевременното побеляване на косата и появата на кожни екземи.

Витамин В12 (Цианкобаламин) – Подпомага растежа, подобрява апетита, увеличава телесното тегло и се прилага при терапия на анемия. Укрепва нервната система, подобрява концентрацията и паметта. Действа оптимално само в присъствието на витамин В6.

ЗА КОЛОИДНИТЕ РАЗТВОРИ

Изследователска група на “AD Medicine” под ръководството на проф. д-р Борис Персиц патентова една уникална технология – колоидни микросистеми в йонизирана среда “Advanced Liquid Techology“. За създаването на тази технология през 2006 г. “AD Medicine” получава награда на Европейското общество по Естествознание- медала на Ерлих.

Какви са уникалните предимства на тази технология?

Според определението – Колоид е дисперсна система, където отделни частици от някакво вещество, което може да бъде в твърда, течна или газообразна форма, наречени дисперсна фаза, са диспергирани в друго вещество – дисперсна среда, което също може да бъде в твърда, течна или газообразна форма. Думата “колоид” означава “лепило” на гръцки и за пръв път е използвана от шотландския химик Томас Грахам, който с право се счита за основател на съвременната “колоидна химия”. Колоидни форми са лепила, аерозоли, промишлен пушек, сирене, яйчен белтък и т.н. Много от тъканите в човешкия организъм също имат колоидна структура – кръв, лимфа, кости. В продуктите на “AD Medicine” дисперсната фаза са екстракти от лечебни растения, витамини, минерали и други биологично активни вещества, които са разпръснати във водна среда. Някои от тези частици са в твърда форма (прахообразни екстракти), други в течна. Дисперсната среда е специално обработена вода. Известно, че течните форми по принцип се усвояват по-добре от таблетарните. Но колоидните разтвори освен това притежават качества, които обуславят техните предимства в сравнение с други разтвори.

Съществуват 3 групи дисперсни разтвори: грубо-дисперсни (суспензии или емулсии), с размер на отделните частици над 100 nm; колоидните, с размер на частиците от 1 до 100 nm и истинските или молекулните разтвори (размери под 1 nm).

Грубо-дисперсните разтвори са изключително неустойчиви, освен това размерът на частиците е прекалено голям, което затруднява тяхната абсорбция. В молекулните разтвори частиците са малки, такива разтвори са най-устойчиви, но възниква един друг проблем, а именно, отделните компоненти могат да влизат във взаимодействия помежду си. При наличието на много ингредиенти това крие риска от нежелани взаимодействия, включително и от взаимна неутрализация на активните съставки. Затова молекулните разтвори обикновено не съдържат повече от 3-4 компонента. Колоидните разтвори са “златната среда”. Не случайно колоидите са така разпространени в живите организми.
Размерът на частиците (1 до 100 nm) позволява лесна абсорбция. Отделните частици в колоидния разтвор отразяват светлина – явлението известно като ефекта на Тиндъл. За пръв път е описано от британския физик Джон Тиндъл. Причината за този ефект е голяма повърхностна площ на отделните частици, което създава сили на повърхностно напрежение, фактор, на свой ред улесняващ абсорбцията. Колоидните частици не могат да се виждат с обикновения микроскоп, само с електронния. Ако ги погледнем с електронния микроскоп те изглеждат като малки светлинни
точици, които непрекъснато се намират в Брaуново движение. Това помага запазването им в разтвор.

Частиците в колоидния разтвор селективно абсорбират йони и придобиват електрически заряд. Всички частици в един колоиден разтвор притежават еднакъв електрически заряд, което ги предпазва от смесването и коагулацията. Това осигурява възможността в един продукт да присъстват много съставки. Фактически всеки една съставкасъществува независимо от други, като моносъставка. Уникалността на “Advanced Liquid Technology” съзададена и патентована от AD Medicine позволява смесване в колоден разтвор не само на минерали, но и екстракти от лечебни растения, витамини и нутриенти. Готовите продукти на AD Medicine се обработват с електормагнитно поле с цел повишаване устойчивостта на разтвора и зареждане на колоидните частици с допълнителна кинетична енергия, като по този начин се увеличава тяхата биоактивност. Тази уникална технология е създадена от д-р Крон и се нарича “Vivid Kintic Life“. Така използването на колоидните системи позволява да бъдат постигнати две предимства: висока (до 98%) степен на абсорбция и усвояемост и възможността за съчетаване на много съставки в един продукт.
След научната и експерименталната работа по създаването на колоидните формули имаше дълъг процес на търсенето на подходящ производител. Производството на колоидните системи е изключително сложен технологически процес, протичащ в няколко фази и изключително малко производители могат да усвоят тази технология и да осигурят спазването на всички стандарти. Такъв производител е бил намерен в Лос Анджелес (Калифорния). Производството работи в съответствие с сGMP (current Good Manufacturing Practice) стандарт. Всички ингредиенти са стандартизирани и придружени със съответните сертификати. При производство на растителните екстракти се използва метода на криогенна вакуумна екстракция, която позволява максимално запазване на активните съставки.

По време на производството задължително се осъществява текущ контрол /включително и микробиологичен/,
а готовите продукти минават аналитичен контрол в независима лаборатория, като се използват методите на течна и газова хроматография, атомна абсорбция и плазмена индукция.

По този начин AD Medicine предлага продукти с изключително високо и гарантирано качество, съчетавайки хилядолетния опит на човечеството в областта на фитотерапията с възможностите на най-модерните технологии.